کاربرد نانوتکنولوژی در تولید محصول سالم و کاهش مایکوتوکسین ها
کد مقاله : 1093-QRPCU1
نویسندگان
روح الله کرمی اسبو *
موسسه تحقیقات گیاه پزشکی - سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده مقاله
مایکوتوکسین ها ترکیبات شیمیایی سنتزی حاصل از فعالیت قارچ های مختلفی هستند که بر روی محصولات کشاورزی ایجاد می شوند و با آلوده نمودن مواد غذایی از یک سو سبب از بین رفتن ارزش غذایی و خسارات اقتصادی شده و از سوی دیگر باعث زیان های بهداشتی مانند بیماری های مزمن و حاد اولیه و یا اثرات ثانویه مانند سرطان زایی ،جهش ژنتیکی ،ناقص الخلقه زائی و مهار سیستم ایمنی می شوند.لذا حذف یا کاهش این سموم طبیعی بسیار حائز اهمیت می باشد. در سالهای اخیر، پیشرفتهای سریع علوم و فنون به ویژه در زمینه نانوفناوری، تحولاتی بزرگ را در زمینه های پزشکی، کشاورزی، صنعت، محیط زیست و علوم پایه زیستی در پی داشته است. تولید جاذب های معدنی نانو که قابلیت جذب مایکوتوکسین ها را داشته و همچنین کپسول های نانو حاوی عوامل بیولوژیک در مقابله با قارچ های تولید کننده مایکوتوکسین از جمله پیشرفت هایی بوده است که در سالیان اخیر در کشور توسعه یافته است. در این مقاله به نانوکپسول حاوی اسانس که در مقابه با قارچ آسپرژیلوس (تولید کننده آفلاتوکسین) و نانوذرات جاذب معدنی که قادر به جذب آفلاتوکسین ها و خروج آن از بدن جانداران است، اشاره شده است. کاربردی نمودن این فراورده های نانویی علاوه بر کاهش کمک شایانی در تولید محصول غذایی سالم در کشور خواهد نمود.
کلیدواژه ها
نانوتکنولوژی، مایکوتوکسین ها، آفلاتوکسین ها، نانوکپسول آویشن، نانو جاذب معدنی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی