مدیریت آب محصولات زراعی و دامی استان قم به‌منظور تأمین امنیت غذایی
کد مقاله : 1092-QRPCU1
نویسندگان
طیبه خلیلی *
ندارم
چکیده مقاله
مدیریت منابع آب در مناطق خشک و نیمه‌خشک، مانند استان قم که 90 درصد مصرف‌کننده آب، بخش کشاورزی می‌باشد، در بحث امنیت غذایی و مدیریت پایدار منابع، امری حیاتی است. این پژوهش به بررسی ردپای آب مجازی در محصولات کشاورزی و دامی پرداخته تا فشار بر منابع آبی را کاهش دهد. در بخش زراعی، با استفاده از نرم‌افزار NETWAT و فرمول‌های مکانن و هوکسترا، ردپای آب مجازی محصولات در یک دهه محاسبه شده است. نتایج نشان می‌دهد که راندمان پایین سیستم آبیاری باعث شده ردپای آب سفید در محصولات بالا باشد، به طوری که سهم آن در محصولات مختلف بین 5/37 تا 55 درصد متغیر است. ردپای آب سبز به دلیل کمبود بارش در استان قم ناچیز است، اما در محصولات جو و گندم به ترتیب 12 و 11 درصد است. در بخش دامی، ردپای آب مجازی برای گوشت قرمز و شیر به ترتیب 39 متر مکعب/کیلوگرم و 42/2 متر مکعب/لیتر تخمین زده شده است. به‌منظور تأمین امنیت غذایی در استان قم برآورد میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی حائز اهمیت می‌باشد.
کلیدواژه ها
آب مصرفی، امنیت غذایی، محصولات کشاورزی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی