راهکارهای غیرشیمیایی برای کنترل آفات و بیماری های محصولات گلخانه ای و تولید محصول سالم |
کد مقاله : 1063-QRPCU1 |
نویسندگان |
مریم سمائی *1، علی آذری نصرآباد2، محمدرضا میرزائی3، مریم جانعلی زاده4، الهام قوچانیان حقوردی5 1کارشناس تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران 2استادیار پژوهش بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران 3استادیار پژوهش بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران 4دانش آموخته دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران 5کارشناس تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران |
چکیده مقاله |
امروزه اهمیت تولید محصولات سالم کشاورزی برای حفظ محیط زیست و سلامت جامعه کاملاً آشکار شده است به طوری که تلاشهای گستردهای برای توسعه تولید محصول سالم صورت میگیرد. در کشور ما تولید محصولات سالم گلخانهای (به لحاظ خطر باقیمانده سموم و مواد شیمیایی) از اهمیت بالایی برخوردار است. به علاوه صرفه جویی در مصرف آب و بازار صادراتی نسبتاً مناسب، تولید این محصولات را توجیه پذیر میسازد. سبزیجات گلخانهای در طی فصل زراعی تحت تاثیر خسارت آفات و بیماریهای متعدد قارچی، باکتریایی، ویروسی، نماتدی، فیتوپلاسمایی و برخی تنشهای غیرزنده قرار میگیرند. اقدامات ناآگاهانه، نابهنگام و غیراصولی برای مهار آفات و بیماریهای سبزیجات گلخانهای، نه تنها آنها را به خوبی کنترل نمیکند، بلکه هزینههای تولید را افزایش داده و موجب استفاده مکرر سموم شیمیایی و در پی آن اثرات نامطلوب باقیمانده سموم بر محیط زیست و انسان میشوند. تلفیق آگاهانه ابزار و روشها، مهمترین راهبرد در مدیریت آفات و بیماریهای سبزیجات گلخانهای است. در این مقاله به برخی از روشهای غیرشیمیایی کاربردی از جمله رعایت شرایط استاندارد در زمان احداث گلخانه، آفتابدهی خاک بستر کشت، تهیه بستر مناسب، رعایت الگو و تاریخ مناسب کاشت، رعایت بهداشت گلخانه، کنترل شرایط محیطی درون گلخانه، آبیاری و تغذیه بهینه گیاه و استفاده از ترکیبات زیستی برای تولید سبزیجات گلخانهای سالم اشاره شده است که انتظار میرود رعایت روشهای ارائه شده، سبب تولید محصول سالم شود. |
کلیدواژه ها |
کنترل زراعی، مدیریت آفات، سبزیجات گلخانه ای |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |