تراریخته های رایج در صنایع غذایی و ساختارهای حاکمیتی نظارت بر محصولات تراریخته
کد مقاله : 1008-QRPCU1
نویسندگان
علی اصغر وحیدی نیا1، محمدرضا مرادی آورزمان *2
1عضو هیئت علمی
2کارشناس
چکیده مقاله
مساله تحقیق: دستورزی ژنتیکی محصولات کشاورزی با اهدافی مانند مقاوم کردن این محصولات به آفات و بیماری‌ها، افزایش ارزش غذایی و افزایش طول ماندگاری انجام می‌شود. به علت تردیدهای موجود در مورد مصرف این محصولات، نظارت بر واردات و مصرف آنها اهمیت خاصی دارد. در کشور ما متعاقب امضاء پروتکل جهانی کارتاهنا، قانون ایمنی زیستی مشتمل بر یازده ماده و 7 هفت تبصره توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و نظارت بر این محصولات به ارگانهای ناظر واگذار شده است.
اهداف: هدف از این بررسی معرفی ویژگی های برخی محصولات تراریخته با بیشترین کاربرد در صنایع غذایی و نیز بررسی ساختار نظارت بر این محصولات و ارگانیسم های تراریخته در ایران و برخی کشورهای جهان است. هریک از محصولات معرفی شده با الحاق یک ژن جدید که از موجود دیگری گرفته شده است مجهز به توانایی جدیدی شده اند که این توانایی معرفی شده است.
روش: مطالعه حاضر یک بررسی توصیفی- تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ایی و با ابزار فیش برداری موارد مرتبط انجام شده است. در جمع آوری اطلاعات از پایگاه های اطلاعاتی رسمی و آخرین مقالات استفاده شده است.
نتایج: ایران از جمله کشورهای پذیرنده پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا است. بر اساس یک قانون داخلی نظارت بر این محصولات در سه سطح مختلف به سازمان جهاد کشاورزی، سازمان غذا و دارو و نیز سازمان حفاظت از محیط زیست واگذار شده است.بازنگری در قوانین موجود و حمایت از آزمایشگاه های بخش دولتی و همکار که توانایی شناسایی ارگانیسم های تراریخته را دارند بسیار ضروری است.
کلیدواژه ها
محصولات تراریخته، امنیت غذایی، کارتاهنا، قانون ایمنی زیستی.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر